image013(34)
Σε απόσταση 33 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, το Βελβεντό απλώνεται μέσα σ’  έναν καταπράσινο μικρό κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά, στους πρόποδες των Πιερίων. Περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια του και ανακαλύψτε μικρές πλατείες και γραφικές γειτονιές όπως του Ψυρή, τη Μπαράγκα, το «Τσαμπλάκ’» και «τ’ Φίγκα τ’ αλώνια», όπου οι ντόπιοι θα σας φωνάξουν να σας τρατάρουν τσίπουρο, καφέ και γλυκό του κουταλιού. Στο ιστορικό κέντρο του Βελβεντού θα δείτε αρκετά διατηρητέα κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπως το παλιό Αρρεναγωγείο δίπλα στην κεντρική εκκλησία και το πρόσφατα αναπαλαιωμένο Αρχοντικό Κώνστα που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας θα συναντήσετε επίσης δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αλλά και παλιά πέτρινα σπίτια με λουλουδιαστές αυλές. Ανάψτε κι ένα κερί στον ναό του Αγίου Νικολάου (16ος αι.) που έχει ωραιότατες τοιχογραφίες.

070724_velventos6Ανηφορίστε προς το Μετόχι στα ριζά του βουνού και έπειτα από μια σύντομη ορειβασία ή έναν περίπατο μέσα στο δάσος, σταματήστε για καφέ ή τσιπουρομεζέδες, μες στα πλατάνια του ορεινού όγκου των Πιερίων. Από εκεί περπατήστε μέχρι τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα για να απολαύσετε μια μοναδική θέα στη γύρω φύση.
Στο Σκεπασμένο, περίπου 3 χλμ. έξω από το Βελβεντό, η ομορφιά της φύσης σε ξεσηκώνει: καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, αιωνόβια πλατάνια, λείψανα παλιών νερόμυλων, παγωμένες πηγές και εντυπωσιακοί βράχοι συνθέτουν το σκηνικό που μπορεί να θαυμάσει κανείς από κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Ανεβείτε στο ξύλινο παρατηρητήριο και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στο πράσινου του βουνού και στα αφρισμένα νερά του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25μ. Οι πιο τολμηροί μπορούν να συνεχίσουν με ανάβαση στο φαράγγι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι.

20130829_112046Επισκεφθείτε τους γραφικούς οικισμούς του Βελβεντού (Καταφύγι, Αγία Κυριακή, Πολύφυτο, Παλαιογράτσανο) για να απολαύσετε από εκεί την πανοραμική θέα της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Ολύμπου. Μια ανηφορική διαδρομή από το Βελβεντό θα σας οδηγήσει στο χωριό Καταφύγι, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιώργος (Αλέξης) Ζορμπάς, ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη. Από εδώ, ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια, μπορείτε να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο (2.193 μ.), ή να διασχίσετε τα Λειβάδια και όλο το δασικό σύμπλεγμα Καταφυγίου που προσφέρεται για αναζωογονητικούς περιπάτους. Στο Παλαιογράτσανο, που απέχει 9 χλμ. από το Βελβεντό, θα δείτε μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες εκκλησίες τις περιοχής, τον Προφήτη Ηλία, ενώ λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο.

This page as PDF