Εκτύπωση

Απάντηση Τεχνικής Υπηρεσίας και Δημάρχου σε επιστολή

Γράφτηκε από τον/την Super User. Posted in Δελτία Τύπου

 Απάντηση του Δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Αθανασίου Κοσματόπουλου σε επιστολή του  κ. Κωνσταντόπουλου με θέμα: ΄΄Εργασίες ανάπλασης της οδού 117 Εθνομαρτύρων στα Σέρβια΄΄

  Σε απάντηση της από 12-9-2014 επιστολής του κ. Κωνσταντόπουλου σχετικά με τις εργασίες ανάπλασης επί της οδού 117 Εθνομαρτύρων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η πληροφόρηση που λαμβάνουμε από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου αυτές τις πρώτες μέρες της θητείας μας εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό και έρχεται να καλύψει το κενό της πληροφόρησης από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
  2. Η συναίνεση είναι χρήσιμη και προαπαιτούμενη μόνον και μόνον τότε, όταν οι συναινούντες αναλαμβάνουν και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Όταν όμως χρησιμοποιείται από κάποιους ως ΄΄Δούρειος Ίππος΄΄ και ανέξοδα είναι τροχοπέδη στην ουσιαστική εξέλιξη των πραγμάτων.

Για την ουσία του ζητήματος σας παραπέμπουμε στην ανακοίνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

 Επισημάνσεις και θέσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερβίων Βελβεντού επί επιστολής του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντόπουλου με θέμα: “Εργασίες ανάπλασης της οδού 117 Εθνομαρτύρων στα Σέρβια”

 Σχετικά με την επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνουμε τα παρακάτω :

  • Στη σύσκεψη της Παρασκευής 08/08/2014 (παρουσία των δύο επιβλεπόντων μηχανικών του Δήμου, του Διευθυντή και του εντεταλμένου μηχανικού της ΔΕΔΔΗΕ, δύο εκπροσώπων του εργολάβου της ΔΕΔΔΗΕ, ενός εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου και του κ. Κωνσταντόπουλου) έγινε σαφές από όλους ότι τα περιθώρια υλοποίησης του έργου έχουν στενέψει δραματικά και ότι έπρεπε να ληφθεί μία γενναία απόφαση εκκίνησης των εργασιών και στην οδό 117 Εθνομαρτύρων. Ο μόνος που είχε άλλη άποψη ήταν ο κ. Κωνσταντόπουλος που την εξέφρασε με τη φράση "Όσο είμαι εγώ Δήμαρχος δεν πρόκειται να σκαφτεί, και τους επόμενους μήνες κάντε ό,τι θέλετε".
  • Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η τμηματική υλοποίηση των εργασιών επί της οδού Κάρπου δεν διευκολύνει, τουναντίον προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις και προβλήματα. Άλλωστε ο μηχανικός, και ως τέτοιος έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, οφείλει να λαμβάνει πάντα αποφάσεις προς όφελος της εξέλιξης του έργου που υλοποιεί, λειτουργώντας δυναμικά και όχι στατικά.
  • Σημαντικό κομμάτι της αρχικής καθυστέρησης στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών επί της οδού Κάρπου οφείλεται στην αδυναμία της προηγούμενης δημοτικής αρχής να λάβει τάχιστα οριστική απόφαση σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των ομβρίων υδάτων, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση  για την έναρξη των εργασιών.
  • Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας έχει κάνει σαφές, και μάλιστα έμπρακτα με τη μείωση των διαθέσιμων πόρων για το 2014 κατά 300.000 €, ότι το έργο βρίσκεται από άποψη χρονοδιαγράμματος, σε οριακό σημείο, πρότεινε μάλιστα ως λύση την απένταξη της εργολαβίας της υπογειοποίησης, πιθανότητα που απορρίφθηκε από εμάς χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως η πιθανότητα  απένταξης του υποέργου είναι υπαρκτή αν δεν υιοθετηθεί το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμα το οποίο απαιτεί μεγάλο μέτωπο εργασιών.
  • Οι επιμέρους ημερομηνίες που επικαλείται στην επιστολή του ο κ. Κωσνταντόπουλος για την οδό Κάρπου τηρούνται κατά γράμμα.
  • Η ποιότητα των υλικών επίστρωσης και ο τρόπος εφαρμογής τους έχουν ελεγχθεί, κατόπιν δύο δοκιμών, από την επιβλέπουσα υπηρεσία και επιπλέον από τους μελετητές της ΑΝΚΟ και έγιναν αποδεκτά από τον κ. Κωνσταντόπουλο. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβανόμαστε την όποια αναφορά στην ποιότητα του υλικού επίστρωσης.

Η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι ότι τυχόν άλλη καθυστέρηση στην εκσκαφή της οδού 117 Εθνομαρτύρων σημαίνει στην πράξη ουσιαστικό ρίσκο απένταξης του υποέργου  ή και συνόλου του έργου. Ο εργολάβος της ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται ενιαίο μέτωπο εργασιών (δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπογειοποίηση της μέσης τάσης) και θέλει 25-30 ημέρες για την ολοκλήρωση των δικών του εργασιών. Στη συνέχεια η διαμόρφωση της οδού απαιτεί εργασίες διάρκειας 45 περίπου ημερών, γεγονός που καταδεικνύει πως οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα μας οδηγήσει στην καρδιά του χειμώνα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται από την άποψη των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, οφείλει κανείς να λάβει υπόψη ότι μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, ο εργολάβος της ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να έχει ολοκληρώσει το όποιο φυσικό αντικείμενο τον συνδέει με τη ΔΕΔΔΗΕ καθώς λήγει η σύμβασή του και θα γίνει νέος διαγωνισμός από τη ΔΕΔΔΗΕ για την ανάδειξη συνεργαζόμενου με αυτήν εργολάβου.  

 

Ο προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών

 

Μανώλης Θεοδωρίδης

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤOMEA ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ